
Sağlıklı beslenme konusunda temel şartlardan biri kahvaltı diğeri ise porsiyon kontrolüdür. Burada bu iki konuyla beraber diğer öğünleri de kısa ve faydalı bir şekilde ele alınacaktır. Konu sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere alt başlıklar halinde sıralanacaktır. Aynı zamanda bu başlıklar içerisine bu öğünlerin porsiyonlarıyla ilgili bilgiler de aktarılacaktır. Diyette öğünler çok önemlidir, mutlaka uymalısınız. Ekstra yiyeceğinzi her besin kilo vermenizi bir miktar geciktirecektir.

İçerik Tablosu
Diyette Öğünler Nasıl Olmalıdır?
Diyette öğünler kişilere göre değişmektedir. Sizlere sağlıklı diyet öğünler örnekleri vereceğiz. Eğer öğünler yetersiz geliyorsa kendinize göre porsiyonları büyütebilirsiniz.
Diyette En önemli öğün: Sabah Kahvaltısı
Sabah kahvaltısına başlamadan önce okuyucuların yapması gereken birinci kural uyanır uyanmaz bir bardak su içmektir. Birçok araştırma gösteriyor ki; sabah içilen bir bardak su tok tutar, aynı zamanda güne zinde başlamayı sağlamaktadır. Dikkat edilecek bir diğer husus ise uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapılmış olmasıdır. Çünkü bu süreç sağlıklı bir kahvaltı için en iyi vakittir. Gerek çalışma hayatı gerekse okul nedeniyle bazen kahvaltı yapmadan apar topar evden çıkmak zorunda kalınabilir. Bu ise diğer öğünlerde sağlıksız ve ölçüsüz beslenmeye neden olmaktadır.
Sağlıklı bir kahvaltı tabağında olması gerekenler: Gün içinde gerekli protein kaynağı için 1 adet haşlanmış yumurta, sporcuların 2 tane tüketmesi de tavsiye edilir. 3 kaşık lor peyniri ya da 1 dilim beyaz peynir. 5-6 adet zeytin. 1 tabak yeşillik ve söğüş. Son olarak da 1 dilim esmer ekmek ve şekersiz çay.
Diyet menülerinde sabah kahvaltılarında meyve suyu tüketilmesi pek tavsiye edilmez. Çünkü meyve suyu şeker oranı yüksek içeceklerdendir bu da diyet menüleriyle çelişmektedir. Ayrıca sabah alınan şekerli gıdalar kan şekerinde oynamalara neden olacağı gibi kısa bir sürede acıkmaya neden olmaktadır. Gofret, kurabiye ve çikolatalı ekmek de bu kategoriye girmektedir.
Sağlıklı Bir Sabah Kahvaltısında Olmazsa Olmazlar
Diyette doyurucu bir öğün: Öğle Yemeği
Güzel bir kahvaltı ardından günün yoğunluğuyla baş edebilmek için doyurucu bir öğle yemeği psikolojik olarak da bireyi motive edecektir. Ayrıcı akşam yemeğini de daha hafif yiyerek günün sağlıklı bir şekilde sonlandırılmasını sağlayacaktır.
Doyurucu bir öğle yemeği tabağında olması gerekenler: 1 porsiyon ızgara et (tavuk, balık, kırmızı et), veya 8 yemek kaşığı sebze yemeği, yağsız salata, 1 dilim esmer ekmek, 1 bardak tuzsuz ayran.
Ölüm Diyeti Nasıl Olur
Diyette hafif bir öğün: Akşam Yemeği
Akşam yemeğini erken ve hafif yemek daha sağlıklıdır. Çünkü vücut geceleri çok fazla enerji veya kalori yakmamaktadır. Araştırmalara göre de akşam yemeğinde yenen sağlıklı ve ölçülü besinler insanın sabah daha dinç, sağlıklı, uykusunu almış ve aynı zamanda enerjik uyanmasını sağlayacaktır.
Hafif bir öğün için akşam yemeği tabağında olması gerekenler: 1 kâse çorba veya 6 kaşık sebze yemeği, 1 kâse yoğurt (4-5 kaşık) 1 dilim esmer ekmek.
Sonuç
Görüldüğü gibi öğünler sade ve doğurucu besinlerden oluşmaktadır. Dikkat çekici bir diğer konu ise öğünlerde 1 dilim esmer ekmek kullanılmasıdır. Çünkü az miktarda tüketilen tahıl daha sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine ve vücudun ihtiyacı olan karbonhidratın doğru alımına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da okuyucular haftalık kontrollerle birlikte ekmek alımında azaltmaya gidebilirler.